H ιστορία της Dyson
James Dyson

"Όπως όλοι, κι εμείς απογοητευόμαστε με τα προϊόντα που δεν λειτουργούν καλά. Και επεμβαίνουμε ως μηχανικοί σχεδίασης προϊόντων. Ειδικευόμαστε στις εφευρέσεις και τις βελτιώσεις."

Καινοτόμο σχέδιο

Μια καινοτόμος ιδέα

Το 1978, το James Dyson απογοητεύθηκε με τη φθίνουσα απόδοση της σκούπας του. Μετά από έλεγχο, ανακάλυψε ότι αιτία της μειωμένης απορροφητικότητας ήταν το γέμισμα της σακούλας με σκόνη.
Μόλις είχε φτιάξει έναν πυλώνα με κυκλώνες για το εργοστάσιό του, το οποίος διαχώριζε τα σωματίδια χρώματος από τον αέρα χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη.
Μπορούσε όμως η ίδια αρχή να λειτουργήσει σε σκούπα; Στρώθηκε στη δουλειά. Μετά από πέντε χρόνια και 5127 πρωτότυπα, εφηύρε την πρώτη σκούπα στον κόσμο που δεν διέθετε σακούλα.

G-force

G-Force

Η σκούπα του James Dyson πωλήθηκε αρχικά στην Ιαπωνία, κοιτίδα των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Με το όνομα G-Force εντυπωσίασε τους Ιάπωνες με την απόδοσή της και εξελίχθηκε γρήγορα σε σύμβολο κύρους, με τιμή 2000 δολαρίων ανά τεμάχιο. Κέρδισε επίσης το διεθνές βραβείο της έκθεσης σχεδιαστών το 1991 στην Ιαπωνία.

Σκούπας DC01

DC01

Με το δικαίωμα χρήσης επί των πωλήσεων του G-Force , o James Dyson ήταν σε θέση να δημιουργήσει τη δική του εταιρία ,τη Dyson Ltd. To 1993 άνοιξε το δικό του ερευνητικό κέντρο και εργοστάσιο στην περιοχή Cotswolds, και ξεκίνησε να δουλεύει φτιάχνοντας μια νέα σκούπα που θα μπορούσε να παγιδεύσει ακόμα και το μικρότερο σωματίδιο σκόνης . Την ονόμασε DC01 από τα αρχικά ‘Dual Cyclone’ και ήταν η πρώτη σκούπα που μπορούσε κάθε φορά να επιτύχει 100% απορροφητικότητα.

Παγκόσμιος χάρτης παρουσίας της Dyson σήμερα

Η Dyson σήμερα

Σήμερα οι σκούπες Dyson πωλούνται σε περισσότερες από 65 χώρες. Με αφετηρία έναν άνθρωπο και μία ιδέα, η Dyson εξελίχθηκε σε τεχνολογική εταιρεία με περισσότερους από 1000 τεχνικούς παγκοσμίως. Δεν επαναπαύεται όμως. Ο πυρήνας της αποτελείται από μια ομάδα μηχανικών και επιστημόνων που διαρκώς διευρύνεται. Περισσότερες ιδέες. Περισσότερες εφευρέσεις.

Μηχανικοί της Dyson

Οι μηχανικοί της Dyson

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της Dyson στη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία εργάζονται αποκλειστικά για την επινόηση και τη βελτίωση των συσκευών της Dyson. Εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα επιστημών: ρευστοδυναμική, ρομποτική, ακουστική, ηλεκτρονική, μικροβιολογία, και πολλές άλλες. Ο καθένας είναι εμπειρογνώμων στον τομέα του. Η συνεργασία τους εγγυάται ότι οι συσκευές Dyson υπερτερούν των άλλων και αντέχουν στο χρόνο.

Κοντινό της συσκευής

H Dyson ανά τον κόσμο

Από το αγγλικό Malmesbury ως τη Μαλαισία, το Σικάγο και τη Σιγκαπούρη, οι ομάδες Dyson είναι διάσπαρτες ανά τον κόσμο. Καθεμία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας. Πολύ πρόσφατα η Dyson επένδυσε σε εγκαταστάσεις κινητήρων ειδικής κατασκευής, στη Σιγκαπούρη, με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή ακριβείας κάθε ψηφιακού κινητήρα της Dyson: η σημαντική αυτή τεχνολογία αποτελεί τον πυρήνα των πιο πρόσφατων συσκευών της Dyson.

Γραφεία της Dyson στο Malmesbury της Αγγλίας

Έρευνα, σχέδιο και ανάπτυξη

Η αρχική έρευνα, το σχέδιο και η ανάπτυξη των τεχνολογιών Dyson γίνεται στην έδρα της, στο Malmesbury της Αγγλίας, όπου ο James Dyson και η ομάδα των μηχανικών του εργάζονται σκληρά σε καθημερινή βάση, εφευρίσκοντας διαρκώς τρόπους βελτίωσης της απόδοσης.

Πρωτότυπο κυλινδρικής σκούπας Dyson

Εξέλιξη. Βελτίωση. Εξέλιξη. Βελτίωση.

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της Dyson επεξεργάζονται τις ιδέες τους ξανά και ξανά. Στις μέρες μας η εκπόνηση πρωτοτύπων είναι ταχύτερη και πιο σύνθετη, αλλά η κατεργασία είναι πάντοτε απαραίτητη. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι μηχανικοί της Dyson δημιουργούν περισσότερα πρωτότυπα καθ'οδόν προς την τελειότητα.

Υλικά Dyson

Material science

Οι συσκευές Dyson είναι δομικά ακέραιες, δυνατές και ταυτόχρονα ελαφρές. Συνδυάζοντας τις γεωμετρικές γνώσεις με καινοτόμα υλικά, οι μηχανικοί της Dyson πετυχαίνουν πολλά χρησιμοποιώντας λίγα. Λιγότερα υλικά, λιγότερο βάρος, λιγότερα απόβλητα.

Ίδρυμα James Dyson

Σχεδιάζοντας το μέλλον: το Ίδρυμα James Dyson

Οι μηχανικοί επιλύουν προβλήματα που αφορούν όλον τον κόσμο. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερους. Αυτός είναι ο λόγος που ο James Dyson ενθαρρύνει με ενθουσιασμό τους νέους να κατευθυνθούν στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της μηχανικής. Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα James Dyson στηρίζει τους μαθητές και τους δασκάλους προσφέροντας υποτροφίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό.

Το βραβείο James Dyson

Το βραβείο James Dyson

Το βραβείο James Dyson είναι διεθνές βραβείο σχεδιαστών που επιδιώκει να εμπνεύσει την επόμενη γενιά μηχανικών σχεδίασης προϊόντων επαινώντας το έργο τους και αναδεικνύοντάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Το βραβείο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα James Dyson και συμβάλλει στην αποστολή του Ιδρύματος να εμπνεύσει νέους ανθρώπους ώστεσ να στραφούν στο σχεδιασμό προϊόντων, να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους και να γίνουν μηχανικοί.

;